Borrelsticks, tvsticks, kipkluifjes. Alle benamingen heb ik al horen langskomen op mijn werk bij de poelier en slager.
Wij noemen ze Oma Stien Kippetjes.
Met name haar kleinkinderen zijn er dol op. Eigenlijk alle kinderen. Groot en klein. Ik maak ze met regelmaat. Easy applaus ophalen, hoor. Want deze little drumsticks lukken altijd!
Little drumsticks voor vier personen
20 kleine drumsticks (borrelsticks)
2 theelepels sambal oelek
1 teen knoflook en 2 cm djahé (gemberwortel) fijngesnipperd
1 stengel overlangs opengesneden sereh (citroengras)in drie stukken
3 gekneusde blaadjes daon djoeroek peroet (limoenblad)
1 grote ui in kleine stukjes
van elk1 theelepel korianderpoeder en komijnpoeder
1 eetlepel ketjap manis
1 blokje gula djawah
het sap van 1 limoen
6 slagen vers gemalen zwarte peper en zout uit de molen
van elk 2 eetlepels water en zonnebloemolie
Doe alle ingrediënten (op de kip na) in een grote kom en roer goed door
Voeg de drumstickjes toe en schep weer goed door.
Dek af, zet in de koelkast en laat de marinade minstens 3 uur intrekken
Verwarm de oven voor op 170 graden
Leg de drumstickjes op een rek en bak ze in 40 minuten gaar
Maak ondertussen een sausje van:
1 eetlepel sesamolie, 1 eetlepel keukenstroop, 1 theelepel sambal oelek en het sap van ½ limoen
Serveer de drumstickjes in je mooiste schaal met trots en met het sausje. En zet een lekker kerstmuziekje op.
Dit gerecht is bedoeld als snack bij de borrel, voorafgaand aan het (kerst)diner. Het zoetzoute krokantje van het kippetje is een geweldige appetizer om je zinnen op eten te zetten.
De flûtes schenk ik vol met Merotto/DOC Treviso Prosecco Raye Brut. Want bubbels wil je met de feestdagen. Zoveel mogelijk, graag.