RECEPT HONGAARSE ZUURKOOL

Zomers zuurkoolgerecht

Deze zomerse zuurkool is een fris en toch lekker romig met een spicy bite

WAT HEB JE NODIG VOOR DEZE ONWIJS LEKKERE HONGAARSE ZUURKOOL

  • 750 gram zuurkool
  • 750 gram buikspek of speklapjes in blokjes van 1 cm
  • 1 grote ui in blokjes
  • 5 !!! teentjes knoflook ( jawel want het is immers een Hongaars gerecht), fijngehakt of geperst
  • 5 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel witte peper (of wat uit de molen)
  • 1 theelepel sambal of srirachesaus
  • 1/2 liter slagroom
  • 1 scheut zonnebloemolie om in te bakken
  • ongeveer 10 centiliter water

HOE JE IN 8 STAPPEN DIT SPANNENDE GERECHT IN ELKAAR DRAAIT


STAP 1
laat de zuurkool uitlekken in een zeef

TIP: Hou je van extra fris en een tikje zurig?
Doe dan het vocht van de zuurkool op het laatse moment nog in de pan

STAP 2
Bak de blokjes ui en de fijngehakte knoflook in zonnebloemolie

STAP 3
Doe alle specerijen en kruiden erbij

STAP 4
Bak de blokjes buikspek

STAP 5
Neem een glas overheerlijke witte wijn naar keuze

STAP 6
Na 5 minuten mag de zuurkool erop

STAP 7
Voeg water toe of die heel erg lekkere witte wijn, als de fles nog niet leeg is 😉

STAP 7
Laat de zuurkool en het vlees minstens anderhalf uur stoven op middelmatig vuur.

TIP: je mag het gerecht echt langer stoven.
Wordt ie alleen maar nóg lekkerder van.
Draai dan wel de warmtebron laag.

BESTEKLOOS

Het allerliefst eet ik de zuurkoolschotel met desembrood of maisbrood. Hup, zonder bestek omdat het brood mijn gereedschap is.
Iets knapperigs als een soepstengel of in olijfolie geroosterde plakjes stokbrood met zeezout zijn ook to die for.
Zorg dat je genoeg brood hebt. Want dat kun je zo lekker in overgebleven jus-tje dippen.
Drink er een lekkere crispy Grüner Veltliner bij of, voor de liefhebber, een mooie droge Oostenrijkse Riesling.
Trouwens, een rosé uit de Provençe staat zijn mannetje ook wel bij dit hapje, hoor.

Laat je me weten wat je van dit gerecht vindt? Vind ik superleuk, namelijk. Omdat ik er zelf zo gek op ben. Whoop whoop!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.