SPICY BEEF MET NASI KUNING EN SPERZIEBOONTJES

Pittig eten is niet alleen lekker. Het is ook nog eens enorm gezond.
Neem nou rode peper; barstensvol vitamine C, magnesium, kalium, ijzer en fosfor.
Het geluksstofje endorfine doet haar werk wanneer je een hapje pittig eten neemt.
Dat wordt dus lekker chillen met chili.

“The spicier the food, the spicier the love.”― Anthony T. Hincks

Met dit gerecht met spicy beef met nasi kuning-en sperzieboontjes ga je echt scoren bij mensen die wel van een beetje pit houden.
Voor vier personen heb je nodig:
500 gram kogelbiefstuk in blokjes (vraag de slager even of die het vlees voor je  kan snijden)
300 gram basmatirijst en 750 gram sperzieboontjes

De marinade voor de biefstuk maak je met:

  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 schijf gember
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • komijn, ketoembar, serehpoeder ; van elk 1 theelepel
  • het sap van 1 limoen
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker (of keukenstroop)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek of een klein vers rood pepertje
  • 1 scheutje zonnebloemolie

HOE LANGER JE WACHT, HOE LEKKERDER HET WORDT

  • Marineer de blokjes kogelbiefstuk met bovenstaande ingrediënten.
  • Laat de marinade een uurtje (langer is altijd lekkerder) intrekken.
  • Ondertussen kun je de rijst koken.
  • Voeg 2 theelepels koenjit (ook wel kurkuma of geelwortel genoemd), twee limoenblaadjes, een stukje sereh (citroengras)  en een blokje santen (geperste kokosmelk) aan het kookwater toe voor extra smaakvolle, mooie, gele rijst.
  • Breng water aan de kook en kook de sperzieboontjes in 5 tot 7 minuten beetgaar.
  • Spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Bak de sperzieboontjes heel kort met een een klein scheutje ketjap, een eetlepel geraspte kokos, 2 theelepels vissaus en een mespuntje sambal.

TIP: Met ruim zout bedoel ik: smaakt als zeewater. Kook de boontjes in lekker veel kokend en borrelend water zodat ze goed ompakt worden en een knalgroen kleurtje krijgen

EN DAN?

TIP:
Zorg dat het vlees een half uurtje vantevoren uit de koelkast is gehaald. Het vlees kan zo lekker krokant van buiten en boterzacht vanbinnen blijven.

  • Bak de blokjes gemarineerde vlees in wat hete olie heel kort in een hapjespan of koekenpan, zo’n 3 minuutjes is al voldoende.
  • Maak vier kommetje met wat water nat aan de binnenkant en vul ze met rijst
  • Stort de rijst op de borden ( in een ring op het bord storten kan ook)
  • Schep de sperzieboontjes naast de rijst
  • Doe dan het vlees erbij en giet wat van het bakvocht over het geheel
  • Maak het gerecht eventueel af met wat kroepoek

Best goed te doen, toch? Het resultaat is fingerlicking fantastisch! Alsof je in een toko zit te smullen. Zelf probeer regelmatig lekkere hapjes bij TOKOH uit. Deze Kitchen of Happiness op IJburg is echt master in de Indonesische keuken en met Thai food en streetfood.
Natuurlijk vind je op mijn site nog meer recepten met een spicy tintje.
Kom jij ff goed voor de dag bij je vrienden 😉


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *