KLASSIEKE RAGOÛT MET FAZANT, BOSPADDESTOELEN EN LAVASKRUID

Omdat ik binnenkort filmpjes ga maken voor Karinstuintips, heb ik me in de wereld van tuinkruiden verdiept. Lavaskruid, ook bekend als maggiplant staat te pronken op mijn aanrecht.

Toen ik in de tweede klas (nu groep 4) van de basisschool zat, mochten we van de juf een plantje meenemen naar school.
Zelfs toen was ik al met eten bezig. En dus werd het lavaskruid. “Doe maar een maggiplantje. Die groeit lekker snel” zei mijn oom John, een fanatieke vrijetijdstuinman.
En gelijk had hij. Binnen no-time was mijn hele tafel overwoekerd en rook het klaslokaal heerlijk naar de soep van mijn moeder.
Wanneer ik tijdens de fotoshoot met een potje lavaskruid in de siepelende regen sta, komt die intense geur weer boven. Mmmmm…

Nodig:

50 gram bloem
60 gram roomboter
½ eetlepel olijfolie
4 cl kippenbouillon
2 eetlepels slagroom
2 fazantfilets (kip mag ook)
½ eetlepel lavaskruid en ½ eetlepel peterselie fijngehakt
3 cm prei in fijne ringetjes gesneden
500 gram gemengde bospaddestoelen in kleine plakjes gesneden
5 cl witte wijn
zout en peper naar smaak
4 pasteibakjes kant en klaar
en stiekem 1 maggiblokje

Gaar het vlees op matig vuur in 12- 15 minuten gaar in een beetje olie en roomboter.
Trek met twee vorken het vlees uit elkaar in sliertjes van ½ cm en bestrooi met peper en zout.
Verwarm de bouillon met de wijn en het maggiblokje.
Bak de prei glazig in een blokje roomboter in een steelpan.
Voeg de paddestoelen toe en bak mee.
Doe de sliertjes fazantfilet en lavaskruid erbij.
Voeg de rest van de boter toe en strooi de bloem erover.
Roer het geheel goed door met een houten lepel maar laat het niet bruin worden.
Gooi de hete bouillon en wijn erop, zet het vuur hoog en klop door als een malle.
Doe als laatste de slagroom erbij, warm het door maar laat dan niet meer koken.
Verwarm de lege pasteibakjes10 minuutjes in de voorverwarmde oven.

Zet de pasteibakjes op de borden
Schep de ragoût in de bakjes en laat een gedeelte over het randje op het bord lopen
Strooi de peterselie erover.
Dit feestje van herkenning is een stevig tussengerecht bij het kerstdiner maar doet het ook fantastisch bij de (kerst)brunch.

Ik drink er een Orimos Grande Reserve uit de Languedoc bij van Grenache, Syrah,en Mourvèdre gemaakt. Met haar intense kleur en wulps fruit doet ze het dikke prima bij deze klassieke ragoût.

Wat betreft de video’s met Karins Tuintips. De opnames zijn even uitgesteld. Maar zodra we viral gaan, laat ik je het weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.