SATÉ BABI

Deze sateetjes lenen zich uitstekend als onderdeel van een rijsttafel.
Maar ook als rouwkost op de stoep in het zonnetje met je dierbaren zoals ik in mijn column al schrijf.

WAT HEB JE NODIG?

500 gram ontbeende schouderkarbonade in kleine blokjes
1 ui gesnipperd
3 teentjes gehakte knoflook
1 theelepels  ketoembar (korianderzaad)
1 theelepels kentjour
1 theelepel djinten (komijn)
1 blokje verse gember gehakt
2 gekneusde daon djeroek poeroet (limoenblad)
1 eetlepel limoensap
2 theelepels sambal
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel zonnebloemolie

WAT DOE JE ERMEE?

Meng alle ingrediënten en schep het vlees erdoor
Laat het vlees minstens 3 uur marineren en rijg het dan aan stokjes

MAAK OOK NOG EVEN EEN:

Snelle pindasaus

5 eetlepels pindakaas
1 sjalotje fijngesneden
1 teentje gehakte knoflook
1 mespuntje trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
1 klein rood pepertje in stukjes
1 eetlepel gula djawa (palmsuiker) of bruine basterdsuiker
1 theelepel kentjour
1 theelepel ketoembar
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
2 eetlepels ketjap manis
scheutje zonnebloemolie
kannetje water
handje crispy gefruite uitjes

DAAR GAAT IE!

Bak de sjalot, knoflook en trassi in wat olie
Draai de warmtebron laag
Voeg de pindakaas en alle ingrediënten toe.
Giet er zoveel water op dat er een mooie, sausdikke massa ontstaat
Breng langzaam tegen de kook aan. Blijf wel goed roeren

Bak de sateetjes lekker knapperig in de grilpan of op de barbecue.
Door de marinade is het vlees boterzacht en dus heel snel gaar.
Leg de stokjes op een grote schaal.
Giet de saus erover en strooi de gefruite uitjes erover. Heb je toch nog een uitje in de lockdown.

Een Points Métiss Cardinaux van Bott-Geyl 2018 uit de Elzas geeft een glas bomvol Pinots, vier maar liefst: blanc, auxerrois, gris en noir.
Deze wijn kan de pit van de sateetjes goed hebben en brengt je in de juiste stemming.
Bestel deze hardloper hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *