MACARONI MET TOMATENGEHAKTSAUS

Waarom ik voor macaroni in plaats van spaghetti kies? Ach, dat stamt nog uit de tijd dat dochter Janneke supernetjes en een mini-controlfreakje was.

Handjes wassen na het toiletgebruik. Niet knoeien met het eten want dat geeft een rommeltje op je snoetje. Spaghetti vond ze gedoe eten want die sliertjes gaan alle kanten op behalve de goed, namelijk in je mondje. De tomatengehaktsaus bewerkstelligt ongevraagd een Pippi Langkouseffect op de blonde manen. Om over die kunstsproeten maar niet te spreken.
Janneke wast nog steeds haar handen keurig netjes. Knoeit met sushi, soyasaus. En met witte wijn maar die vlekt gelukkig niet.
Spaghetti hoeft ze nog steeds niet. En dus schaft macaroni de pot. Old habits never die.

WAT STOP JE ALLEMAAL IN DEZE GODDELIJKE TOMATENGEHAKTSAUS?

  • 500 gram rundergehakt
  • 50 gram spekjes
  • 1 kg rijpe tomaten
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 150 gram champignons
  • 1 stuk prei van 20 cm
  • 1/2 courgette
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1theelepel oregano en tijm
  • 4 takjes basilicum
  • snufje nootmuskaat en kruidnagel
  • 3 theelepels sambal oelek
  • 3 eetlepels olijfolie om mee te bakken
  • peper en zout
  • tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • snufje nootmuskaat en kruidnagel
  • 1-3 theelepels sambal oelek

    TIP VAN DE POELIER:
    Vervang rundergehakt voor lekker smeuïge kipgehakt van kippendijen gedraaid. Het geeft een boterzachte textuur aan de saus.

MAAR DAN…

Verhit een koekenpan.
Bak eerst de spekjes in wat olie. Doe het gehakt erbij en bak dat helemaal rul (in losse stukjes dus) gaar

Snij de ui in blokjes en de knoflook en basilicum ragfijn.
Bak de ui in een diepe hapjespan in de olie.
Doe dan de knoflook, basilicum, oregano, tijm, nootmuskaat en kruidnagel erbij
Vervolgens kunnen de tomatenpuree, sambal en de ketjap manis in de pan en bak op laag vuur

Was de tomaten, paprika en courgette en snijd alles in blokje
Wrijf de champignons schoon met een stukje keukenpapier en snijd ze in plakjes.

Bak de paprika mee. Daarna de courgette en dan de champignons.
Als laatste gaan de blokjes tomaat erbij

Schep het gehakt en de spekjes door je groentemengsel en laat het geheel 30 minuten doorgaren.
Breng op smaak met peper en zout.

Kook ondertussen de macaroni volgens de verpakking.
Giet de macaroni af.

TIP VAN CHEFKOKDEZ: Doe wat kookvocht bij de saus voor de perfecte binding en sausdikte.

Meng de macaroni door de saus.
Strooi evt. wat geraspte parmezaanse kaas over je bordje.

BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN

Ketjap, sambal, kruidnagel en nootmuskaat vind ik onmisbaar in mijn saus.
Al is het alleen al omdat mijn moeder altijd een pittig tintje gaf aan haar culinaire creaties.
Ik heb een donkerrood vermoeden dat Janneke deze specerijen en sambal ook standaard op haar aanrecht heeft staan. Pittig, he 😉


2 reacties op “MACARONI MET TOMATENGEHAKTSAUS”

  1. Mmmm heerlijk smullen maar…….
    Niet alleen van deze heerlijke saus maar ook van dit heerlijke smeuïge verhaal .
    Bedankt Nanja voor het delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *