HUTSPOT MET SPERZIEBOONTJES EN SUKADELAPJE

Met dit stamppotje kwam en kom ik altijd goed voor de dag. Bij zowel dochter Janneke, broer Marko als wijlen mijn vader. Alledrie én kleurenblind én dol op dit kleurrijke gerecht.

Nodig:

500 gram geschilde wortel in blokjes
500 gram geschilde uien in blokjes
1 kg geschilde aardappels gehalveerd
250 gram afgehaalde sperziebonen in stukjes gesneden
2 theelepels sambal oelek
1 eetlepel mosterd
3 kruidnageltjes
1blaadje laurier
nootmuskaat uit de rasp
peper en zout naar smaak
scheutje melk
50 gram roomboter

Doe de stukken wortel, ui  en aardappel in een pan met water, wat zout en het blaadje laurier.
Laat 15 minuten koken en voeg dan de sperziebonen toe
Kook het geheel door totdat de aardappelen en groenten gaar zijn (circa 10 minuten)
Giet het water af
Stamp alles lekker fijn en smeuïg met boter en melk
Breng op smaak met alle overige ingrediënten

4 sukadelapjes van circa 225 gram per stuk
1 sjalot
1 blaadje laurier
3 kruidnageltjes
snufje nootmuskaat
1 eetlepel mosterd
1 glas rode wijn
100 gram roomboter
peper en zout

Doe peper en zout op de sukadelapjes en bak het vlees in een braadpan in de  boter
Voeg het fijngesneden sjalotje toe
Blus af met de wijn
Doe alle overige ingrediënten erbij
Laat het minimaal twee uur stoven op een heel zacht vuurtje. Langer is altijd goed.

Dit zou mijn moeder nooit hebben gedaan: een glas wijn bij het eten schenken. Daar dacht ze nooit aan. Ik wel natuurlijk.
Een Siciliaanse Feudi del Pisciotto, 2018 van de Nero d’Avola druif  geeft kleur aan het gerecht. Wanneer ie één keer loskomt, vult hij de specerijen mooi aan en geeft tegengas aan het pittige van de sambal. Net als in een goed huwelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *