VAN ALLE MARKTEN THUIS 23-01-2021

Tja, ik kan natuurlijk niet altijd het braafste jongetje van de klas zijn. En dus ben ik zo nu en dan een beetje burgerlijk ongehoorzaam.
Ons wordt verzocht om zo min mogelijk naar buiten te gaan.

Ik lap dit dringende advies aan mijn wandelschoen.  De bestemming wordt De Albert Cuypmarkt. Want die frisse neus, wekelijkse portie fruit, en omega-3 vette vis moeten toch gehaald worden.
Nu wil het geluk dat dochterlief van cheflief haar gloednieuwe foodtruck op de markt heeft staan. En wij willen haar graag even aan de bak zien.
We vallen met ons neus in het frituurvet. Er moet op slag en stoot saus en coleslaw bijgemaakt worden. Het is de hele dag namelijk al stervensdruk. We komen als geroepen.
De Asian steamed buns met Korean fried chicken, pulled pork en vegan rendang vinden gretig aftrek bij expats, hipsters, studenten, buurtbewoners en medemarktlieden. Dit is hier het nieuwe streetfood en roept bij mij weemoed op naar tijden dat we nog mochten reizen naar Zuid-Oost Azië.
Daar deed ik niets anders dan op straat eten bij stalletjes, kraampjes en karretjes
 Zo blijkt maar: Streetfood is van alle tijden en alle landen.
Mijn chef is apetrots op zijn dochter, zijn neus krult ervan.
Het is een feest om zo’n moderne foodtruck pal naast de Volendamse visboer te zien staan schitteren. Zijn Oerhollandse,
lekker kleffe broodje zoute haring smaakt me extra goed.
Als ik de straat oversteek komt de geur van een straf bakkie koffie en zoete chocolade me tegemoet. Deze geur lokt mij zoals een buikdanseres onder haar wimpers kijkend en zachtwiegend  met haar heupen haar publiek verleidt.
Ik bestel een dirty chocolatemilk met een shotje espresso bij een vriendelijke Arabische jongensman met ogen zo donker als de Turkse koffie die hij verkoopt en een blik waardoor ik even door mijn hoeven ga.
Zo ook van zijn godendrankje. Dit wil ik thuis ook!
Want wat zal dat smaken bij een amandelboterkoek na een stevige winterwandeling.
In huis is het heerlijk warm. Ik ben er rozig van. Mijn chef bakt de boterkoek. En ik verleid hem met dirty chocolatemilk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.