“Mijn smaak is allereenvoudigst. Ik neem alleen genoegen met het beste” -Oscar Wilde

Mijn recepten ontstaan tijdens het koken zoals een muzikant componeert terwijl hij musiceert. Pas daarna schrijf ik het recept uit en pas het aan. Over and over again. Totdat ik tevreden ben.

Koken leer ik van mijn familie. Ik kijk over mijn moeders smalle, maar oersterke schouders mee. Schouders waarop bagage leunt uit haar jeugd in Indonesië.
Het is een tas vol met verborgen culinaire schatten.
“Ik doe maar wat, hoor”, zei ze als ze aan het fornuis de meest verrukkelijke gerechten bereidde. Maar ik wist wel beter want hier gaat een uiterste precisie aan vooraf. Een balans in smaken, hoeveelheden, ingrediënten, met als belangrijkse toevoegingen: respect en liefde voor het eten.

LIKE MOTHER LIKE DAUGHTER

Ze deed wat ze bij haar moeder zag. Die kookte in haar warung, haar eethuisje in Jakarta, met dezelfde precisie en finesse. Fascinerend, tegelijkertijd de gewoonste zaak van de wereld. Koken doe je op gevoel. Zonder recept maar vanuit authenticiteit omdat je het overgeleverd krijgt van moeder op dochter en weer verder. Neem nou bijvoorbeeld het recept van de daging rendang. Deze vind je hier: DAGING RENDANG IBOE STIEN

En dus kan en wil ik niets anders dan mijn recepten doorgeven aan mijn dochter. Zij kwam al als klein meisje in mijn keuken in mijn restaurant waar ik de scepter zwaaide in de keuken.
Ze kijkt mee over mijn schouders. Pikt vaardigheden op en ontwikkelt een interessante kijk op eten en op koken. En voegt recepten toe aan ons familiekookboek. Ongemerkt en met een vanzelfsprekendheid die ons zo vertrouwd is.

RUNNING IN THE FAMILY

Ik ben de eerste in de lijn die niet alleen eten kookt maar ook over eten schrijft. Recepten documenteert.
En graag deel ik onze familierecepten met anderen.
Dat doe ik hier op mijn website en op facebook en instagram https://www.facebook.com/ZUIDeten
Van welk gerecht zou jij graag het recept willen hebben? Laat het me weten in een reactie.
Ik ben heel benieuwd waarom jij zo van koken houdt.

2 reacties op “RECEPTEN”

  1. Eric Bruijns

    Hoi Nanja heb jij toevallig een recept voor rendang en wat schrijf je mooi over de liefde voor koken en je moeder gr Eric

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *