“Mijn smaak is allereenvoudigst. Ik neem alleen genoegen met het beste” -Oscar Wilde

Mijn recepten ontstaan tijdens het koken zoals een muzikant componeert terwijl hij musiceert. Pas daarna schrijf ik het recept uit en pas het aan. Over and over again. Totdat ik tevreden ben.

Koken leer ik van mijn familie. Ik kijk over mijn moeders smalle, maar oersterke schouders mee. Schouders waarop bagage leunt uit haar jeugd in Indonesië.
Het is een tas vol met verborgen culinaire schatten.
“Ik doe maar wat, hoor”, zei ze als ze aan het fornuis de meest verrukkelijke gerechten bereidde. Maar ik wist wel beter want hier gaat een uiterste precisie aan vooraf. Een balans in smaken, hoeveelheden, ingrediënten, met als belangrijkse toevoegingen: respect en liefde voor het eten.

LIKE MOTHER LIKE DAUGHTER

Ze deed wat ze bij haar moeder zag. Die kookte in haar warung, haar eethuisje in Jakarta, met dezelfde precisie en finesse. Fascinerend, tegelijkertijd de gewoonste zaak van de wereld. Koken doe je op gevoel. Zonder recept maar vanuit authenticiteit omdat je het overgeleverd krijgt van moeder op dochter en weer verder. Neem nou bijvoorbeeld het recept van de daging rendang. Deze vind je hier: DAGING RENDANG IBOE STIEN

En dus kan en wil ik niets anders dan mijn recepten doorgeven aan mijn dochter. Zij kwam al als klein meisje in mijn keuken in mijn restaurant waar ik de scepter zwaaide in de keuken.
Ze kijkt mee over mijn schouders. Pikt vaardigheden op en ontwikkelt een interessante kijk op eten en op koken. En voegt recepten toe aan ons familiekookboek. Ongemerkt en met een vanzelfsprekendheid die ons zo vertrouwd is.

RUNNING IN THE FAMILY

Ik ben de eerste in de lijn die niet alleen eten kookt maar ook over eten schrijft. Recepten documenteert.
En graag deel ik onze familierecepten met anderen.
Dat doe ik hier op mijn website en op facebook en instagram https://www.facebook.com/ZUIDeten
Van welk gerecht zou jij graag het recept willen hebben? Laat het me weten in een reactie.
Ik ben heel benieuwd waarom jij zo van koken houdt.

8 gedachten over “RECEPTEN”

 1. Eric Bruijns

  Hoi Nanja heb jij toevallig een recept voor rendang en wat schrijf je mooi over de liefde voor koken en je moeder gr Eric

 2. Gerda Voorloop

  Beste Nanja,
  Je geeft een recept voor glutenvrije loempia’s. Hoe krijg jij de jouwe zo mooi bruin? Ik heb ze ook geprobeerd te maken, maar rijstvellen willen bij mij echt niet zo kleuren als die bij jou op de foto in Vrij van 12 juni jl.
  Gr. Gerda Voorloop

  1. Hi Gerda,
   Een wel heel late reactie. Je berichtje was nl in de spam terechtgekomen. Excuses.

   Misschien was je olie niet heet genoeg? Het is altijd slim om de temperatuur te checken. Dit kan eenvoudig door een klein stukje (glutenvrij ;-)) brood in je pan te doen. Als deze meteen mooi bruin kleurt is de temperatuur oké.

   Ik hoop dat je alsnog iets hebt aan deze tip.
   in mijn binnenkort te verschijnen kookverhalenboek vind je nog veel meer leuke tips.
   Volg me op fb: Nanja Pol en/of Pinda uit de polder of op instagram: etenschappernanja en/of pindauitdepolder

   1. Nanja, nav je recept voor een zieke in het NHD te weten Hongaarse goulash ben ik op zoek gegaan naar de worstjes van Herz. Bij het voorproeven vond ik ze niet zo pittig eerlijk gezegd. Verder is het velletje tasi en slecht te verwijderen maar over het vel staat niets op de verpakking. Darm of kunststof? Heb jij de vel laten zitten of heb je een manier gevonden om deze makkelijk te verwijderen?
    M vr gr
    Dirk

    1. Beste Dirk,

     Ohjee, ik reageer nu pas. De zieke zal inmiddels hopenlijk zijn opgeknapt. Wat betreft het Herzworstje, ik heb de vel laten zitten. Misschien kun je de volgende keer gesneden chorizo gebruiken. Een lekker pittig alternatief en lekker eenvoudig te verwerken in de Hongaarse schotel.

     Keep up the good work en geniet van het koken,
     Nanja

 3. Nelly Ooms-Huisman

  Beste Nanja, als lezer vh weekendmagazine Vrij sla ik jouw recepten en column nooit over. Dank voor iedere week weer leuke rips. Deze week de drie koningen linzenschotel. Die ga ik zeker maken maar de tekst brengt me in verwarring: nodig is een glas rode wijn, om in de bereiding te lezen dat witte wijn moet worden toegevoegd. 2 verschillende smaken, waar rood mij logisch lijkt. Kun je mij helderheid geven. Dank je wel. Groet, Nelly Ooms

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.