BETER EEN GOEDE BUUR…


Mijn ouders kochten, vers getrouwd, in de jaren zestig een nieuwbouwhuis.
“Over het spoor” gingen ze wonen, net buiten het centrum van de binnenstad.
Arbeiders met een eigen koophuis. Dat was speciaal in die tijd en in hun kringen.

Naast hen kwam een piepjong stel. Mijn ouders gingen gelijk op met hun buurtjes. Beide koppels stichtten een gezin. Ze werkten hard om hun kinderen in liefde te kunnen grootbrengen met meer luxe en comfort dan zij zelf als kind hadden gehad.Geld voor een oppas was er niet. Maar wel voor een babyfoon. Die werd gezamenlijk aangeschaft. Kijk, dat bedoelen ze nu met “Beter een goede buur dan een verre vriend.”
Er kwam een gat in de muur en daar ging het draadje van de voorloper van zijn draadloze nageslacht doorheen. Kindergeluiden galmden van huis tot huis. Niet alleen onze stemmetjes kwamen bij de buren terecht. Ook de geuren van mijn moeders Indische eten vonden hun weg naar nummer 22.

Mijn moeder kookte de hele dag door en voor iedereen. Zo maakte ze bijvoorbeeld regelmatig erwtensoep voor een heel weeshuis èn voor buurman, wiens vrouw een hekel had aan dit Oudhollandse gerecht. Tenzij het een Indisch tintje had. Dan at ook zij een kommetje mee.
Met verjaardagen en Lappendag (een Hoorns kermisfestijn) schoof de familie Buur aan bij het gezelschap in de tuin om mee te genieten van mama’s rijsttafel.

HET RECEPT

Laatst deed ik een oproepje in een post: Van welk gerecht zou je het recept graag willen?
Mijn buurjongen reageerde. Ik was blij verrast.
Voor hem en zíjn eigen gezin schrijf ik het recept uit van het Indonesische gerecht der gerechten…..Daging rendang, rundvlees gestoofd in kokos en Indonesische kruiden en specerijen.
Dit recept vind je op mijn receptenpagina.
Maar mocht je nou even geen zin hebben om te koken. Ga dan eens heerlijk uiteten bij Restaurant Hendrickje Stoffels aan de Hoornse binnenhaven. Daar staat deze Indonesische evergreen op de menukaart. Patron-cuisinier Marko Pol maakt dit gerecht al jaren met heel veel liefde; in navolging van Iboe Stien.

Eric, jongen, eat your heart out! Enne, breng een bordje langs bij die lieve moeder van je.

Heb je nou ook een gerecht waarvan je graag het recept zou willen? Laat een reactie achter.

10 gedachten over “BETER EEN GOEDE BUUR…”

  1. ..Wat een leuke anekdote weer … ? herkenbaar terug in de tijd.
    Dat recept kom ik snel weer eens proeven maar het liefst uit je eigen keuken?. Wijn neem ik mee.

  2. Wst schrijf je leuk Nanja, echt geweldig en leuk zo’n eigen blog om te volgen!
    Ik volg je voor je heerlijke gerechten en recepten maar ook omdat je een leuk mens bent?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.