Logisch eigenlijk, dat alles wat mijn moeder kookte en bakte een Indisch tintje had. Maar je kan het ook overdrijven hè ;-). Neem zo’n Hollands gerecht als erwtensoep…
We waren er dol op(behalve mijn bro): erwtensoep met een Indisch tintje. Ook de buren lustten er wel pap van. En dus ging deze evergreen steevast een deurtje verder.
Nog steeds maak ik de Indische variant. Die heeft nèt even wat meer pit.
Ingrediënten voor een royale pan soep
1 pak spliterwten
1 teen knoflook fijngesneden
1/2 dikke prei in ringetjes
1 grote ui , ½ knolselderij, 1 grote aardappel en 1 kleine winterwortel in kleine blokjes gesneden
750 gram schouderkarbonade
100 gr. spekblokjes
1 slagersrookworst in plakjes
2 daon salam (Indisch laurierblad)
1 stengel sereh (citroengras) in zijn geheel
1 stukje laos van 2 cm ragfijn gesneden
2 theelepels selderijzout
150 gram rijst
½ eetlepel sambal oelek
1 eetlepel ketjap
1 bouillonblokje
zout en peper naar smaak
water
Bereiding:
Zet in een pan met 2 liter water op met de schouderkarbonade, spekjes, ui, laos, sereh, daon salam, knoflook en ui. Trek er in 1,5 uur een bouillon van..
Zet ondertussen een andere pan op met de spliterwten in 2 liter water. Laat 1 uur koken. Voeg de aardappel, knolselderij en wortel toe en laat nog een half uur koken.
Kook of stoom de rijst volgens de verpakking.
Zeef de bouillon boven de andere pan met gare groenten en spliterwten.
Haal de botjes uit de karbonaden en snijd het vlees in blokjes.
Doe deze bij de soep samen met de plakjes rookworst, sambal, ketjap en de preiringetjes.
Laat nog 10 minuten pruttelen.
Doe een flinke schep rijst in een groot, diep bord.
Schep de dampende erwtensoep erop.
Bij deze maaltijdsoep schenk ik een flinke bel Fulget van Maior de Mendoza van de Albariñodruif uit Rias Baixas voor mezelf in. Een frisdroge, smaakvolle elegante wijn die mooi met de Indische kruiden omgaat. Net als ik.