Gerookte makreel maakt dorstig.
Tap een goed koude Spätlese Sylvaner van Horst Sauer in. Frisheid met een klein zoetje is erg angenehm bij dit gerecht.
En deze wijn is meteen ook een goede aanloop naar een friszoet dessertje zoals een bijvoorbeeld een plakje appelcake met een bolletje kaneelijs.
NODIG VOOR VIER PERSONEN
8 filets gerookte makreel
2 rode pepers zonder zaadjes en zaadlijsten fijngehakt
1 fijngesnipperde ui
2 teentjes knoflook fijngehakt
4 gekneusde limoenblaadjes
1 limoen
1 cm laos, en 1 cm gember ragfijn gehakt
1 mespuntje trassi (gefermenteerde garnalenpasta of poeder)
1 theelepel ketjap manis ( zoete soyasaus)
1 dl water
1 eetlepel zonnebloemolie
1 klein blikje tomatenpuree
2 theelepels bruine suikerEERST DE MAKREEL
Loop de filets na op graatjes
Bak de ui en knoflook in wat olie
Doe de trassi, gember, laos, limoenblaadjes en tomatenpuree erbij
Rasp de schil van 1 limoen boven de pan en schep goed door
Bak de boemboe (kruidenmengsel) 1 minuut op hoog vuur
Voeg azijn, water, ketjap, suiker en het sap van de limoen toe
Laat de boemboe nog 10 minuten doorpruttelen
Leg de makreelfilets in de schaal. Schep de boemboe er zo overheen dat de vis goed bedekt is
Dek af met alufolie en verwarm de vis 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden
Bereid ondertussen de rijst (1 kopje per persoon) zoals op de verpakking staat
ZO MAAK JE DE ZOETZURE KOMKOMMER
Snijd 1 komkommer in dunne plakken
Doe 1 schepje suiker, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel sesamolie, 3 slagen peper en zeezout uit de molen, 1 sjalotje in flinterdunne ringetjes, 1 theelepel sambal en 1 mespuntje nootmuskaat in een kom. Schep goed door en meng de komkommerplakjes erdoorheen.
Maak op elk bord een bergje rijst. Trek de filets los met twee vorken. Leg de geplukte makreel op de rijst. Schep wat van de boemboe erbovenop.
Leg de zoetzure komkommer erbij. Knisperende kroepoek past goed bij dit gerecht.
Heerlijk! Alleen de hoeveelheid azijn staat niet in de receptuur. Heb een eetlepel gedaan.
Bon chef! Helemaal goed, klein zuurtje is voldoende.
Culinaire groet, Nanja