Zo af en toe hoef ik geen aardappeltjes, pasta
of rijst.
Deze keer heb ik snijboontjes zo fijn als macaroni. Staat nog leuk ook (#hetoogwilookwat)
Gebakken zalm met rodebietensalade en snijboontjes
Nodig voor 2 personen
Voor de zalm
2 stukken zalm met huid van circa 125 gram
10 cl slagroom
1 sjalotje en 1 klein teentje knoflook, fijngesnipperd
1 blokje roomboter en 1 scheutje olijfolie
1 flinke slok witte wijn
2 stukjes Ortiz ansjovis
Voor de bietensalade
250 gram rode biet in blokjes
1 eetlepel azijn
1 eetlepel mayonaise
snufje nootmuskaat, peper en zout
1 theelepel suiker
Voeg alles bij elkaar en meng goed door
Bak de zalmfilets in olijfolie op de huidkant op de middelhoge stand om de vis zachtjes te laten garen. Keer om, bestrooi ze met peper en zout en bak ze nog even kort op de andere kant.
Haal voorzichtig uit de pan en houd ze warm.
Doe een klontje roomboter bij het bakvocht.
Fruit hierin het sjalotje en de knoflook
Giet het slokje wijn erbij en kook de saus 2 minuten in met de slagroom en de ansjovis.
In plaats van aardappeltjes of pasta maak ik geblancheerde (in ruim kokend water met flink zout, kort gekookte) snijboontjes. Deze breng ik op smaak met wat Provençaalse kruiden, een fijngesneden lente-uitje en een scheutje verfijnde olijfolie.
Ik leg de zalm op de boontjes met de saus eroverheen. De bietensalade serveer ik er apart bij. De wijn? Een Stephane Montez du Monteillet 2019. Druivensoorten Viognier, Clairette en Rousanne, rijping op eikenhout, hints van sinaasappelrasp, brioche, vanille en munt maken deze wijn lekker complex.