Oesters, culinaire parels uit de zee. Het ultieme aphrodicium.
Ik eet ze zo vaak het maar kan.
Omdat er altijd wel wat te vieren is en de liefde altijd op de loer ligt.
Oh, wat hou ik van ze…
(Oud en Nieuw) Oesters
Nodig:
minstens 1 dozijn oesters (liefst Zeeuwse platte, dat zijn mijn lievelingsdieren)
1 klein rood uitje, ragfijn gesnipperd
1 bosje rucola
olijfolie
1 blokje parmezaanse kaas, geraspt
1 eetlepel ketjap
1 cm rode peper in fijne reepjes en 1 stengel lente-ui in fijne reepjes
sesamolie
grove peper uit de molen
1 citroen in partjes
1 zak heel grof zeezout en je mooiste platte schaal
Open de oesters heel voorzichtig en zorgvuldig. Ruik of ze vers zijn, check met je vinger de oesters na op gruis, maak ze los van de schelp en keer ze om met de mooie gladde kant boven.
Wil je ze gratineren, zet dan de oesters met rucola, parmezaanse kaas en een drupje olijfolie 1 minuut onder de grill op de hoogste stand
Wil je ze Oosters, beleg ze dan per oester met een ½ theelepel ketjap, een reepje rode peper, 1 drupje sesamolie en wat lenteui
Ga je voor klassiek, serveer dan de oesters plain met de pepermolen, citroenpartjes apart en zet er voor de liefhebber een bakje gevuld met 2/3 deel rodewijnazijn en 1/3 deel gesnipperde rode ui
Een combinatie van alle soorten is natuurlijk het feestelijkst.
Leg de oesters op een grote platte schaal gevuld met grof zeezout. Steek partjes citroen op de schilkant her en der om de oesters heen. En vergeet niet om de pepermolen bij te vullen.
Natuurlijk laat je de Champagne rijkelijk vloeien. Bezuinig er niet op en kies een mooie uit!
Want dat hebben we wel verdiend na dit fopjaar!
Mijn voornemen is om alleen maar kwaliteit te eten en drinken. Het liefst met dierbare, speciale mensen om me heen.
Proost, op 2021!