TAMME EENDENBORSTFILET MET NÉT IETS ANDERE SINAASAPPELSAUS

Dit smakelijke eendpersoonsgerecht is niet supermoeilijk om te bereiden. Maar zoals altijd: het staat of valt bij aandacht en focus.

Nodig voor één vreemde eend in de bijt

1 filet de canette (tamme eendenborst vrouwelijk)
1 perssinaasappel
100 ml gevogeltefond
1 scheutje grand marnier
1 theelepel fivespicespoeder
1 mespuntje chilipoeder
peper en zout
2 theelepels bruine suiker
1 blokje roomboter van 2 x 2 cm

Boen de sinaasappel schoon.
Rasp het oranje van de schil van 1 sinaasappel.
Snijd uit 1 helft de sinaasappelpartjes.
Pers de andere helft uit.
Doe de rasp en het sap samen met de gevogeltefond, five spicespoeder en chilipoeder in een pan en breng aan de kook.
Laat in 5-7 minuten. tot ¼ inkoken.

Snijd met een scherp mes de vetkant van de eendenborstfilet kruislings in zodat een ruitpatroon ontstaat. Let op:snijd alleen het vet, niet het vlees.
Bestrooi de eendenborstfilet met peper en zout.
Verhit een koekenpan en bak de eendenborstfilet met de vetkant naar beneden 5 minuten op laag vuur zonder te keren.
Giet het bakvet af en bak nog 2 minuten op dezelfde kant op middelhoog vuur.
Keer om en bak nog 4 minuten.
Neem het vlees uit de pan en laat 5 minuten in alufolie op rusten. Schenk de Grand Marnier in de koekenpan.
Voeg de sinaasappelpartjes en de bruine suiker toe en bak 3-4 min. tot ze goudbruin kleuren.
Schenk de sinaasappelsaus erbij en laat nog even verder inkoken.
Voeg op het laatst de roomboter toe.
Snijd ondertussen de eendenborstfilet in dunne plakjes
Schenk de saus erover.

Ik eet er  rijst met doperwtjes bij: een kleurrijk bijgerecht dat eend twee drie gemaakt is.
(1 kopje rijst met een steranijs en een kruidnageltje koken volgens de verpakking. 1 kopje diepvries doperwtjes erdoorheen roeren samen met een eetlepel fijngesneden koriander en munt, 5 minuten meegaren).

Trakteer jezelf op een frisse, rosé met hints van citrus en meloen: de Chateau Pigoudet uit Aix en Provence. Handig in een half literflesje, precies genoeg als je in je eendje bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.