Dit recept van Paashaasbiefstukjes met eiersaus en witlof met pure chocolade en honing geglaceerd vergt wel wat chefsvaardigheden.
Met name de saus kloppen mag met snelheid en precisie. Het komt er namelijk op aan dat je de temperatuur goed in de gaten houdt en doorwerkt zodat de dooiers niet stollen
NODIG
2 haasbiefstukjes (ossenhaas) van 150 gram p.st
VOOR DE SAUS
1 klein rood uitje fijngesnipperd
handje blaadjes verse dragon
2 slagen peper uit de molen
100 gram boter in kleine blokjes
2 eidooiers
1 eetlepel witte wijn
1 eetlepel dragonazijn
scheutje water
VOOR DE WITLOF
3 grote stronken witlof in reepjes gesneden
2 eetlepels honing
20 gram chocolade
1 sjalotje
1 klontje roomboter
peper en zout
mespuntje chilivlokken
Bak het sjalotje glazig in de boter
Voeg de witlof toe en bak mee
Doe de honing en chocolade erbij
Breng op smaak met peper, zout en chilivlokken
ZO MAAK JE DE SAUS
Doe azijn, wijn, water, ui, peper en dragon in een steelpannetje.
Laat 5 minuten inkoken
Draai warmtebron uit
Voeg 2 eidooiers toe
Zet op een heel laag pitje
Klop het geheel circa 2 minuten goed door met een garde
Voeg de klontjes boter toe en blijf constant doorroeren (ongeveer 3 minuten).
Breng op smaak met zout
Pas op dat de saus niet in de schift raakt en de ei niet te gaar wordt, vuur mag niet te hoog staan.
Het resultaat moet op mayonaisedikte zijn.
EN DAN
Bak de haasbiefstukjes om en om in een grilpan
Haal uit de pan en laat het vlees rusten onder alufolie
Verwarm de witlof en leg op het bord met daarop de biefstuk
Serveer met de béarnaisesaus
Ik drink alvast een glas Alicante Bouschet van Adega de Pegoes 2015, Sétubal, Portugal op de bank.
Deze drink ik door bij de biefstuk omdat hij goed overweg kan met de chocotonen en voldoende kracht heeft voor de béarnaisesaus.
Eet en drink rustig want haas-tige spoed doet knoeien op de nieuwe bank geen goed.