Couscous met lamsvlees

Ik heb Marokkaans leren koken van mijn collega’s bij Slagerij Kaddour op IJburg

Nodig voor het lamsvlees (2 personen):


500 gram lamsnek met bot
30 gram roomboter en 2 eetlepels olijfolie
2 theelepels ras-el-hanout
1 kruidnagel
2 theelepels kaneel
1 ui, in blokjes
1 teen knoflook, geperst

Nodig voor de couscous

150 gram couscous
2 eetlepels olijfolie
1 ui, in blokjes
1 knoflook, geperst
2 theelepels ras-el-hanout
½ paprika,  ½ courgette ½ aubergine in blokjes
½ courgette en ½ aubergine in plakjes van 0,5 cm dik
30 gram rozijnen
3 ontpitte dadels en 3 gedroogde vijgen in stukjes
40 gram ontpitte, gehalveerde, zwarte olijfjes
1 grote tomaat in blokjes
2o cl bouillon

Hoe maak je het het vlees?

Bak het vlees aan in roomboter en olijfolie in een hapjespan
met ras-el-hanout, kruidnagel, kaneel, knoflook en ui
Stoof het zo’n 1,5 uur (tot het vlees van het botje valt)

En de couscous?

Bak in olijfolie de andere ui met een teentje knoflook
Voeg de paprika en aubergineblokjes toe
Schep goed om en doe de courgetteblokjes, ras-el-hanout, dadels, vijgen en rozijnen erbij
De couscous kan erop
Schenk bouillon erbij met 1 schep jus van het lamsstoofvlees

Draai de warmtebron uit en laat de couscous met deksel erop 15 minuten stomen

Gril ondertussen de aubergine- en courgetteplakjes
Schep de couscous los
Doe 1/3 van het lamsvlees erbij
Voeg op het laatst  de tomaat en zwarte olijfjes toe.

Doe de couscous in een mooie schaal.
Leg de gegrilde groenten rondom
Serveer de overige 2/3 van het vlees in een schaaltje ernaast.

Erbij
Muntthee met schijfjes verse gember en honing smaakt er subliem bij. Laat je in de war brengen door de lustopwekkende munt,het prikkelende van de gember en het zwoelzoete van de honing. Hoe verleidelijk kun je het krijgen?

Mijn favoriete slager Moussa, van origine een bevlogen chef, moet altijd even koken. Gewoon onder het “slageren”.
Altijd staat er wel wat te pruttelen in het keukentje van de slagerij.
Ideaal want er is dus altijd wel een lekker hapje voor zijn collega’s. En ik kan over zijn schouder meekijken en nog veel meer te weten komen over de Marokkaanse keuken.
Lief hè!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.