De ultieme combi van amandelboterkoek
en dirty chocolatemilk is verleidelijk en maagvullend. Met de specerijen in het drankje kun je lekker stoeien en variëren.
Heb je kouwe pootjes van de stevige wandeling? Doe dan een shotje Grand Marnier in de mokken.
Voor de boterkoek
300 gram roomboter
100 gram kristalsuiker
100 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
citroenrasp van 1 citroen
snufje zout
300 gram bloem
100 gram amandelschaafsel
1 ei losgeklopt
Bak 2/3 van het amandelschaafsel in de oven tot ze bruin zijn (zo verwarm je de oven tegelijkertijd voor)
Meng alle suiker met boter, zout en citroenrasp en klop dit goed door met de mixer
Doe de bloem en gebruneerde amandelschaafsel erdoorheen zodat het een samenhangend geheel wordt
Laat het deeg een uur in de koelkast rusten
Doe bakpapier in een springvorm of boterkoekbakblik
Stort het deeg erin
Druk goed aan
Smeer in met de helft van het losgeklopte ei
trek met een vork een ruitjespatroon in het deeg
Strooi het ongebakken amandelschaafsel eroverheen
Bestrijk nogmaals met ei
Bak de boterkoek 25 minuten op 190 graden
En nu komt het moeilijkste: Laat de boterkoek goed afkoelen voordat je hem aansnijdt (lees aanvalt)
Voor de dirty chocolatemilk:
2 kopjes espressokoffie
6 dl melk
2 eetlepels cacao
2 eetlepels suiker
60 gram pure chocolade( 70%) in kleine stukjes
1 mespuntje cayennepoeder
2 theelepels fivespicespoeder
2,5 dl slagroom
Roer de cacaopoeder en suiker met een beetje van de koude melk tot een papje
Breng de melk voorzichtig aan de kook en strooi de chocolade erdoorheen
Doe het cacao-suikermengsel en de specerijen erbij
Voeg als laatste de vers gezette espresso toe
Klop ondertussen de slagroom met een schepje suiker lobbig
Vul de mokken met het drankje en giet de halfgeslagen room langs de bolle kant van een eetlepel erop
Klop eventueel wat extra slagroom voor bij de amandelboterkoek